Eetbare Laurier

Ik ben opgegroeid in Europa en Bay Laurel (Dafin) was een van de inheemse geurende kruiden die de gerechten van mijn moeder op smaak bracht. Voortgezette traditie, nu heb ik mijn eigen eetbare laurierboom in mijn keuken, een vier jaar oude sierplant en ik gebruik de bladeren ervan om vleesgerechten, vis en zeevruchten, tomatensoep op smaak te brengen en om thee te maken.

Lauriertak met bloemknoppen

De bladeren van de laurierboom kunnen het hele jaar door worden geoogst als ze 6-12 cm lang en 2-4 cm breed zijn. Verse bladeren zijn zeer mild en ontwikkelen hun echte smaak enkele weken na het plukken en drogen.Als u de laurierblaadjes vroeg op de dag plukt, op een donkere plaats droogt en in een luchtdichte pot bewaart, zullen de gedroogde laurierblaadjes hun smaak tot een jaar lang behouden. Meestal heeft deze grote struik/boom veel takken, en kan hij meer dan 10 meter hoog worden, als hij ongetrimd wordt gelaten.

Zoete baai/laurierboom

Mijn Laurierboom is maar 60 cm hoog. Zoals je weet, hou ik van bonsai en aromatische planten, dus heb ik mijn eetbare boom als bonsai laten schimmelen. Is nog steeds geplant in een grote pot (2 gallons) en twee keer per jaar heb ik de lange wortels en de takken teruggesnoeid.

Laurier bloemknoppen

De laurierboom heeft trossen met kleine gele bloemen, gevolgd door zwarte of donkerpaarse bessen. In deze zomer laat ik weinig takken vrij groeien en heb ik nu weinig bloemknoppen. Ik ben zo benieuwd hoe het met de bloei gaat.

Bekend als Laurier bij de Grieken die hem als krans om hun hoofd droegen, andere namen voor deze mediterrane boom zijn Bay Laurel, Laurus Nobilis, True Laurel, Sweet Bay, Laurel Tree, Grecian Laurel, Dafin.

Herb of the Year in 2009, bron van het woord baccalaureaat (laurierbes), een krans gemaakt van de laurier/laurier symboliseert de overwinning of prestatie en werd een teken van uitmuntendheid of een symbool van wijsheid voor atleten en dichters. Laureaat” betekent gekroond met lauweren. In de Bijbel is de laureaat vaak een embleem van welvaart en roem. In de Griekse mythologie werd het dak van Apollo’s tempel gemaakt van laurierbladeren, voornamelijk ter bescherming tegen ziekte, bliksem en hekserij.

Laurier nieuwe tak Als je een vers laurierblad met je handen verplettert en ruikt, zul je snel begrijpen waarom het het meest gebruikte culinaire kruid is: zijn kruidenblad is een mix van zeer geurige en aromatische noten van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, citroen en vanille.

De jongere bladeren zijn lichtgroen, dunner en niet zo gekruid. Voor de volle smaak kun je het beste de meer volwassen bladeren gebruiken. In de wereld zijn er vele soorten laurierbomen, die niet allemaal eetbaar zijn: Turkse, Indiase (Tajpeta), Indonesische en Californische (West-Indische) laurierbladeren, variërend in de smaak en het uiterlijk.

Laurier / Zoete Laurierbladeren

De smaak van de laurierblaadjes is kenmerkend voor veel keukens: Grieks, Frans, Italiaans, Spaans, Roemeens, Turks, Duits, Cubaans, Scandinavisch, Braziliaans.

Het verse laurierblad begint onmiddellijk zijn essentiële oliën en smaak vrij te geven zodra het aan de gerechten wordt toegevoegd, en als u iets wilt ervaren met een unieke smaak, probeer dan een kopje verse laurierthee met 2 stukjes citroen – de smaak is echt heerlijk! Van oudsher wordt gezegd dat laurierinfusie helpt bij de spijsvertering, hoofdpijn en gewrichtspijn verlicht en bij het krijgen van een goede nachtrust. Ik heb de eerste twee theorieën getest, je zou het ook moeten testen, en je zult hun geneeskrachtige eigenschappen opmerken.

Laurier / Sweet Bay gelaagde boom

Mijn Bayleaf-boom is een Griekse lauriersoort. Er zijn drie methoden om de baai te vermeerderen – het zaaien van zaden, het nemen van stekken en het leggen van takken.
Ik las dat het erg moeilijk is om te vermeerderen door middel van stekken, maar ik heb in april toch maar weinig scheuten van 15 cm lang geplant en ik heb één grote tak gelaagd. De stekken zien er goed uit en de gelaagde tak heeft nieuwe scheuten, maar omdat er na ongeveer een jaar nog steeds wortels zijn, wacht ik nog steeds op het resultaat.

Tot die tijd groeit mijn Laurus Nobilis boom langzaam maar zeker met zijn glanzende, donkergroene bladeren, mooi om te zien en aromatisch om te koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *